کند خوانی

کند خوانی یا وسواس مطالعاتی یکی از شایع ترین مشکلات دانش آموزان و دانشجویان است.

کند خوانی مشکلی است که بسیاری از دانش آموزان از آن در عذاب هستند. مشکلی که باعث عقب ماندن از برنامه هایشان و یا باعث اجرای برنامه های سبک و غیر استاندارد می شود.

همین مسئله باعث استرس زیاد دانش آموزان و خانواده هایشان شده است.

دلایل کند خوانی

برای رفع مشکل کند خوانی مانند هر مشکل دیگری بهتر است ابتدا دلیل مشکل تان را متوجه شوید و پس از آن به رفع آن بپردازید تا این مسئله برای همیشه در شما رفع شود.

روش مطالعه نامناسب

قطعا هر مبحثی روش مطالعه خاص خود را دارد. اگر در مورد یک متن تخصصی با مشکل کند خوانی مواجه هستید نمی توانید صرفا با روش های رایج تند خوانی این مشکل را رفع کرده و بازدهی بالایی به دست آورید.

در کنکور سراسری نیز همین مسئله وجود دارد. حجم بالای مطالب تخصصی و البته تفاوت های اساسی مباحث باعث شده دانش آموزان، اغلب با مشکل کند خوانی مواجه باشند. بهتر است پیش از مطالعه هر مبحث، روش مطالعه درست آن را یاد بگیرید.

راه حل

پیش از مطالعه هر مبحث حتما روش مطالعه آن را در حد چند دقیقه از مشاورتان و یا هر فردی که قبلا حداقل یکبار با  این مبحث مواجه بوده است  بپرسسید تا بدانید اساسا با چه شکل مبحثی سر و کار دارید.

البته تاکید زیاد بر دانستن نظرات همه مشاور ها در مورد رو های مطالعه خود باعث اتلاف وقت می شود. شما می توانید روش های مطالعه تمامی مباحث درسی تان را در هر رشته ای که هستید در سایت ورتا ببینید.

همچنین بخوانید :  MBTI

وسواس مطالعاتی

وسواس مطالعاتی تعریف ساده ای دارد. اگر ذهن شما مدام فکر می کند که یک پاراگراف را نفهمیده اید و مدام به عقب ر میگردید و یا پس از مطالعه یک متن فکر می کنید هیچ چیزی به خاطر ندارید با مشکل وسواس مطالعاتی مواجه هستید.

وسواس مطالعاتی لزوما برای همه مباحث نیست بلکه ممکن است شما در درس زیست شناسی وسواس مطالعاتی داشته باشید اما در مباحث تحلیلی ریاضی این مشکل را نداشته باشید.

راه کار

هیچ کسی نمی تواند مدعی شود که با خواندن یک متن یا شنیدن یک حرف تا ابد آن را به صورت کامل به خاطر می سپارد. همه ما به مرور زمان نیازمند یادآوری و مرور هستیم.

زمانی که قرار است چندین نکته علمی را یادبگیریم لزوما نباید همان ابتدا تمامی نکات را با بازدهی صد در صد یاد بگیریم. ما می توانیم هر بار فقط 20 درصد از مطالبی که می خوانیم را یادبگیریم و تنها پس از 5 – 6 بار مرور به تمامی آن مباحث مسلط شویم.

یادتان باشد مرور بخش جدایی ناپذیر هر مطالعه ای است.

غیر استاندارد بودن برنامه

بعضا برنامه مشاورین تحصیلی یا هدف گذاری های شخصی شما ممکن است فراتر از حد توان تان در یک مبحث باشد. همین امر باعث می شود نتوانید کاری که باید را در زمان درست و با کیفیت انجام دهید.

توجه کنید که توان شما در  همه دروس یکسان نیست و شما ممکن است در یک درس سرعت بالاتری داشته باشید.

بودجه بندی آزمون ها هم اغلب بر اساس تعداد صفحات کتاب پیشروی می کنند و این مسئله باعث می شود اغلب دانش آموزان در درسی که نقطه ضعف او محسوب می شود احساس کند خوانی داشته باشند.

حل مشکل

شما در مسیری قدم گذاشته اید که قبلا آن را طی نکرده اید. فرض کنید در یک شب تاریک هستید و مسیری که برای تان جدید است. داشتن یک راهنما در این راه بسیار مهم است. اما راه بلد بودن این راهنما بسیار حیاتی است. یک برنامه نامناسب و یا مشاور غیرمتخصص علاوه بر زحمت زیادی که به شما وارد می کند باعث می شود روزی به جای چشیدن لذت به دست آوردن اهداف تان، حسرت زمان های از دست رفته تان را بخورید.

همچنین بخوانید :  رفع خواب آلودگی در زمان کنکور

برنامه تحصیلی مناسب همان قدر تخصصی و حیاتی است که هنگام بیماری به پزشک با تجربه و متخصص نیاز دارید.

ضعف پایه ای یا کندخوانی

داشتن ضعف در پایه یک درس شاید از سال های قبل برای شما اتفاق افتاده باشد و اکنون نتیجه آن مشخص شده است.  شاید حتی در آن درس نمره 20 کسب کرده باشید اما 2پایه شما به قدری قوی نباشد که بتوانید با سرعت و دقت مناسب به سوالات آن مبحث پاسخ بدهید. پس یکی از دلایل کند خوانی و وسواس مطالعاتی تان را در ضعف پایه درسی تان بررسی کنید.

با ضعف پایه ای چه کنیم؟

به هر حال ضعفی که در پایه تحصیلی شما وجود دارد باید رفع شود. هرگز مطالبی که پیش نیازی دارد که شما در آن ضعف دارد را نخوانید مگر آنکه به پایه آن مسلط شوید.

در این باره می توانید از دبیر، تدریس خصوصی و یا درنامه های کتاب های کمک آموزشی استفاده کنید. اما به هر حال شما به منبع آمموزشی نیاز دارید نه فقط به منبع تستی و سنجشی.

استرس

استرس یکی از شایع ترین مشکلات دانش آموزان است. عوامل زیادی باعث این استرس ها می شود. رقابت سنگین، مقایسه، آینده نامعلوم برخی رشته های تحصیلی از جمله این دلایل است.

 استرس به خودی خود باعث افت سطح یادگیری افراد می شود. همه افراد هم کم و بیش، تجربه افت میزان هوشیاری و یادگیری در زمان های این چنینی را تجربه کرده ایم.

روش رفع استرس:

استرس از جمله مشکلاتی است که لزوما به مشاور تححصیلی مربوط نمی شود. این یک امر تخصصی در حیطه روانشناسی است که حتی ممکن است در صورت لزوم به روان پزشک نیاز داشتته باشید. پس داشتن یک روانشناس در کنار مشاور تحصلیلی تان بسیار لازم است. ما در تیم مشاوره ای ورتا به تفکیک از متخصصین مشاوره تحصیلی و روانشناسانن متخصص در مشکلات استفاده می کنیم تا هیچ مشکلی از دانش آموز رفع نشده باقی نماند.

حواس پرتی

محیط شلوغ، جذابیت های فضای غیر مطالعاتی، خستگی و البته شرایط سنی بلوغ باعث می شود افراد با وسواس مطالعه هنگام مطالعه مواجه باشند. این  امر باعث می شود بازدهی مطالعه به شدت افت کرده و عملا مجبور باشید چندین بار یک متن را بخوانید تا متوجه مفهوم آن شوید. این به نوعی باعث کند خوانی شما می شود.

همچنین بخوانید :  بهترین مشاور کنکور

روش رفع حواس پرتی

بسیاری از روانشناسان توصیح می کنند هر آنچه حواس تان را پرت می کند بر روی کاغذ بنویسید و به کار اصلی تان بپردازید تا بعدا به آن رسیدگی کنید. اما این راه کار معمولا انجام نمی شود.

بهتر است فضای مطالعه واقعا مناسب مطالعه باشد. قطعا در فضای پر  سر و صدا نمی توان به صورت کامل تمرکز کرد. و یا حضور در جو یک مهمانی مهیج باعث می شود نتوانید بر روی صفحات کتاب متمرکز بمانید.

شما می توانید از فاهای مناسب مطالعه مانند پانسیون مطالعاتی و یا کتابخانه استفاده کنید. البته می بایست به جو رقابتی و محیط مناسب این  پانسیون ها و کتاب خانه ها هم توجه داشته باشید. چرا که جو برخی از این مراکز به قدری شلوغ و یا حتی در برخی موارد آنقدر کسل کننده است که بازدهی شما را از محیط خانه هم پایین تر می آورد.

کندخوانی با تعداد زیاد منابع

شما نهایتا باید از 2 منبع درسنامه ای یا آموزشی استفاده کنید. دانش آموز می تواند از تست های چندین منبع استفاده کند اما از درسنامه های متعدد نه. همان وقتی که برای مطالعه چندین درسنامه می‌گذارید را باید تست بزنید.

این مسئله درست مانند این است که یک نفر در کلاس ۳ دبیر ریاضی شرکت کند. این فرد یا از اختلاف مدل تدریس هر کدام از دبیر ها گیج می شود یا حتی اگر متد تدریس آن دبیر ها یکسان باشد زمانش را بیهوده برای مطالب تکراری تلف کرده است.

چند منبع درسی باید برای هر درس داشت؟

برای آموزش هر درس نهایتا 2 منبع آموزشی استفاده کنید. خواه این آموزش ، پکیج تدریس باشد و خواه درسنامه. در غیر این صورت با مشکل کند خوانی روبرو می شوید.

طبیعتا کتاب درسی و مدرسه را در این عدد محاسبه نمی کنیم. شما می توانید به جای منابع زیاد آموزشی، از تست های آموزشی برای تکمیل آموزش تان استفاده کنید.

چطور بفهمیم مشکل کند خوانی داریم یا نه؟

از این پس، وقتی یک باکس مطالعاتی استاندارد را به اتمام رساندید حداقل 5 سوال از آن حل کنید. اگر کمتر از نیمی از این تعداد را غلط زدید مطمئن باشید این امر در مرور ها رفع می شود. اگر هم بیشتر از این تعداد پاسخ غلط داشتید صرفا مطالبی که غلط آموخته اید را همان موقع بخوانید و باقی مطالب را به مرور های بعد موکول کنید.