کنکور سراسری
کنکور سراسری
کنکور سراسری، نام آزمونی است که برای سنجش و پذیرش به دانشگاه ها در برخی کشورها مانند ایران، چین و کره جنوبی برگزار میشود. البته این گونه آزمون ها در بیشتر کشورهای اروپایی و ایالات متحده آمریکا برگزار نمیشود.
کنکور سراسری در ایران
کنکور سراسری و یا آزمون های مشابه آن، صرفا در ایران برگزار نمی شود. کشور هایی مانند چین، کره جنوبی نیز برای ورود به دانشگاه های خود آزمونی مشابه کنکور سراسری و با قوانین و شرایط خاصی برگزار می کنند. در ایران نیز مانند تمامی کشور هایی که کنکور برگزار می کنند قوانین خاصی وجود دارد.
نهاد برگزار کننده
در ایران، سازمان سنجش آموزش کشور که سازمانی تحت نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری است، متولّی اصلی برگزاری کنکور برای ورود به دانشگاههای دولتی است.
زمان برگزاری
کنکور در ایران بهطور معمول در نیمه اول تیرماه برگزار میگردد.
بنا به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی، کنکور سراسری از سال تحصیلی 1401-1402، دو بار در سال برگزار میشود.
تاریخچه برگزاری
اوّلین کنکور ایران در سال ۱۳۴۸ برگزار شد و 47 هزار و 703 نفر داوطلب در آن شرکت کردند. سؤالات اولین دوره کنکور، به صورت سؤالات جواب کوتاه طراحی شده بود. نفر اول در این کنکور مهدی حضرتی بود.
کنکور سراسری نوبت اول سال 1402 پنجاه و پنجمین آزمون کنکور ایران خواهد بود.
سال ۱۳۷۷ شکل اولیه برگزاری کنکور تغییر پیدا کرد و به صورت یک مرحلهای و برای پنج گروه آزمایشی علوم ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی، زبانهای خارجی و هنر بهطور جداگانه برگزار شد.
رقابت در کنکور
در سالهای اخیر، توجه داوطلبان کنکور به رشتهٔ تجربی بیش از پیش شده است. به طوری که در سال تحصیلی 1402 تعداد 450 هزار و 557 نفر در کنکور تجربی شرکت کرده اند. این یعنی چیزی حدود نیمی از شرکت کنندگان آزمون سراسری در رشته تجربی رقابت می کنند. در حالی که تعداد شرکت کنندگان رشته ریاضی فیزیک حدودا به 120 هزار نفر می رسد.
طبق این آمار، تعداد شرکتکنندگان کنکور تجربی حدود 4 برابر شرکت کنندگان رشته ریاضی فیزیک است.
این مسئله اهمیت داشتن کیفیت مطالعه بالا و روش مطالعه صحیح و اصولی را بیش از پیش نشان می دهد.
استاندارد سوالات کنکور
بنا بر گفته مسولان سازمان سنجش هدف از برگزاری کنکور، جدا کردن 10 درصد اول داوطلبان هر گروه آزمایشی (جهت انتخاب رشته در رشتهها و دانشگاه های پرطرفدار) است. به همین دلیل هر ساله تعدادی از سوالات بسیار دشوار در آزمون سراسری خودنمایی می کنند.
گاهی هم این دشواری در یک درس خاص خود را نشان می دهد.
در سال 1399 شرکت کنندگان با سطح دشوار درس شیمی روبرو بودند و در کنکور سراسری سال 1400 درس ریاضی سختی زیادی نسبت به سایر دروس داشت.
همچنین مهارت های مدیریت زمان آزمون در چنین آزمون های تستی بسیار اهمیت دارد. این خود یک چالش جدی در این سال ها برای داوطلبین کنکور بوده است.
روش برگزاری کنکور برای ناتوانان جسمی
کنکور سراسری معلولان، تفاوتی از نظر نوع و شمار سوالات با کنکور دانش آموزان دیگر ندارد و همان سوالات و شرایط را میگذرانند. اما ضوابط و مقرارت آن ها متفاوت است. برای مثال زمان پاسخگویی به سؤالات با توجه به نوع ناتوانی داوطلب برای دروس تخصصی حدودا یک و نیم برابر بیشتر از دیگر داوطلبان و برای دروس دیگر یک سوم برابر زمان دیگر داوطلبان تعیین میشود. البته همواره این شرایط توسط سازمان سنجش به صورت دقیق در هر سال اعلام می شود.
برای ثبت نام در کنکور سراسری شما می توانید اینجا کلیک کنید.
سوالات کنکور ناتوانان
افراد نابینا در تمامی گروه های آزمایشی به خط بریل آزمون می دهند. همچنین اگر فردی به خط بریل مسلط نباشد می تواند تقاضای منشی بدهد.
در دروس فلسفه و منطق، زبان و ادبیات فارسی، روانشناسی، علوم اجتماعی، تاریخ و ریاضی گروه علوم انسانی و درس زبان انگلیسی تخصصی گروه زبانهای خارجی سؤالات به صورت خط بریل تهیه می شود. همچنین برای داوطلبان کم بینا، سؤالات به خط درشت تهیه می شود.
ناتوانان جسمی حرکتی که از ناحیه دست مشکل دارند نیز می توانند تقاضای منشی بدهند و دیگر معلولان جسمی حرکتی که که از صندلی چرخدار ( ویلچر ) استفاده می کنند با همان صندلی ها و در طبقه همکف حوزه های امتحانی، آژمون می دهند.
تمامی قوانین کنکور سراسری در ایران
این ها بخشی از قوانین کنکور سراسری در ایران بود. البته توصیه می شود برای شرکت در آزمون سراسری و اطلاع از تمامی قوانین کنکور سراسری در هر سال، حتما دفترچه راهنمای داوطلبین را به دقت مطالعه نمایید.